Green beauty & lifestyle blog

Pure beauty buddies

8KVIETOK Created with Sketch.
7KVIETOK_animated Created with Sketch.

Jesenná kakaová torta bez mlieka a múky

Čokoládovú tortu zbožňuje nejedno dieťa,  moja neterka tiež, vždy sa čokoládou zamaže od hlavy po päty. A prečo bez mlieka?  Pred pár mesiacmi jej diagnostikovali alergiu na kravskú bielkovinu. To znamená, že ani náhrada v podobe bezlaktózového mlieka jej problém nevyrieši. A preto som do receptu nezaradila mlieko, maslo, čokoládu ani smotanu.

Čokoládová torta bez čokolády?

Áno. A táto kakaová torta bez lepku a mlieka bola pre mňa extra výzva. Už som ich zopár upiekla podľa rôznych receptov. Sama som si doladila tento recept tak, aby som bola spokojnejšia.

 

 

Čo budeš potrebovať na upečenie korpusu

  • 3 vajcia
  • 130 g pomletých mandlí
  • 70 g holandského kakaa
  • 85 ml ovseného mlieka
  • 55 g kokosového cukru
  • 40 g kokosového oleja
  • štipka soli

Krém

  • 80 g mletého kokosu
  • 30 g kokosového oleja
  • 100 ml kokosového mlieka
  • 2 polievkové lyžice javorového sirupu

Parížska poleva

  • 115 g kokosového mlieka a smotany
  • 25 g holandského kakaa
  • 1 lyžica javorového sirupu

 

Najprv si oddelene vyšľaháme bielka a žĺtka z 3 vajec. K vyšľahaným žĺtkom pridáš všetky ostatné suroviny na korpus, premiešaš a nakoniec vmiešaš aj vyšľahané bielka. Cesto na korpus vyleješ do formy s priemerom 20 cm, ktorá má na spodu papier na pečenie.

 

 

Takto pripravenú zmes dáš do vyhriatej rúry na 170 stupňov piecť na 30 – 40 minút.

Po upečení treba korpus nechať vychladnúť a oddýchnuť pri izbovej teplote.

Medzitým zmiešaš všetky ingrediencie na krém a zvlášť na polevu. V recepte uvádzam kokosové mlieko a smotanku, čo znamená, že ak si kúpiš konzervu s názvom kokosový krém alebo mlieko, nájdeš v ňom stuhnutú smotanku aj kokosovú vodu. Väčšinou odoberem aj zo smotanky aj z vody a dokopy si ich navážim.

Po vychladnutí korpusu odstrániš formu a ak sa ti korpus vydaril a narástol do výšky, môžeš ho prekrojiť napoly. Vrchnú časť dáš naspodok formy, nanesieš prvú vrstvu krému, na to položíš druhú časť korpusu a navrch nanesieš zvyšky krému.

Formu stiahneš a takto spevnenú tortu dáš do chladničky aspoň na hodinu, aby sa korpus a krém prepojili a spevnili v jeden celok.

 

 

Po čase vyberieš z chladničky tortu, odstrániš formu a odvrchu začneš nanášať polevu. Kakaová poleva mi pripomína parížsky krém, dobre sa rozotiera po torte aj po bokoch a vytvára pekný rovný povrch torty.

Nakoniec dáš celý koláč do chladničky na celú noc. Na druhý deň ráno ho môžeš vybrať, ozdobiť a po obede bude mať ideálnu teplotu, konzistenciu i chuť 🙂